Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Δ.Ε.Κ.Ε. – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  • από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23/10/2020

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου το ιδρυτικό συνέδριο του Διεπιστημονικού Ερευνητικού Κέντρου Ενέργειας (ΔΕΚΕ), που ιδρύθηκε από τη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΕΠΚ).

Απηύθυναν χαιρετισμό η κυπρία Υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Εμπορίου κυρία Νατάσα Πειλήδου (δια  ζώσης), ο έλληνας Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης (μέσω μηνύματος λόγω έκτακτης αδυναμίας), ο Αντιπρύτανης του ΕΠΚ Καθηγητής κ. Ανδρέας Ευσταθίου και ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΕΠΚ Αν. Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσιμάρας.  Η κυπρία Υπουργός κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της ανέπτυξε εκτενώς την ενεργειακή πολιτική του Υπουργείου της, ενώ πρότεινε τη σύναψη μεταξύ Υπουργείου και ΔΕΚΕ ενός M.O.U., προκειμένου να αξιοποιήσει το υπουργείο τις υπηρεσίες και τα στελέχη του ερευνητικού Κέντρου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου έκαναν κεντρικές εισηγήσεις η Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Macquarie University κυρία Tina Soliman Hunter, από τις κορυφαίες ακαδημαϊκούς διεθνώς στο δίκαιο της ενέργειας, που αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στον ενεργειακό τομέα και ο έλληνας Δικαστής στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο κ. Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, που αναφέρθηκε σε επισκόπηση και στις σύγχρονες εξελίξεις της ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της Ενέργειας.

Επίσης παρεμβάσεις έγιναν από τον Επίκ. Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΠΚ, Βουλευτή και πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, που αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές και νομικές διαστάσεις του ενεργειακού τομέα στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, με έμφαση στα ζητήματα των αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων καθώς και από την Επίκ. Καθηγήτρια στο Fletcher School of Law and Diplomacy και Εκδότρια του Journal of World Energy Law & Business κυρία Αικατερίνη Φλώρου, που επικεντρώθηκε στην European New Deal, την πρόσφατη εκδήλωση της Ενωσιακής Ενεργειακής  Στρατηγικής που δίνει έμφαση στα ζητήματα της Καθαρής Ενέργειας.

Συντόνισε τις εργασίες του Συνεδρίου ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΔΕΚΕ Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Βουλευτής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ενώ συνόψισε τα συμπεράσματα του Συνεδρίου ο Γενικός Διευθυντής του ΔΕΚΕ Επικ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΠΚ κ. Νικόλαος Κουλούρης.  Πληροφορίες για τους στόχους και τις δράσεις του ΔΕΚΕ υπάρχουν στην υπό ανάπτυξη ιστοσελίδα του (deke-irce.eu).